Σφραγίδες για Φακέλους αλληλογραφίας

Τι γίνετε όταν θέλουμε να σφραγίσουμε φακέλους και γιατί να μην επιλέξουμε εκτύπωση.

Το να επιλέξουμε μια σφραγίδα για την αποτύπωση των στοιχείων μας σε φάκελο είναι μια οικονομική λύση.

Αλλά είναι και η σωστή;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πότε είναι πιο κατάλληλη η σφράγιση φακέλων έναντι εκτύπωσης.

Τι διαφορά στο κόστος υπάρχει.

Και πως αυτό έχει αντίκτυπο στην εικόνα μας ειδικά για επιχειρήσεις.

Σφραγίδα για την αποτύπωση σε φακέλους.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η σφραγίδα είναι μια αρχαία τεχνική αποτύπωσης. Η μέθοδος είναι απλή. Ενα σώμα (το λάστιχο) μελανώνεται και με το χτύπημα στην επιφάνεια που θέλουμε να αποτυπώσουμε μεταφέρεται το μελάνι με τη μορφή που έχει το λάστιχο.

Άρα για να υπάρχει σωστή αποτύπωση θα πρέπει να προσέξουμε τους εξής παράγοντες.

  • Η συνολική επιφάνεια αποτύπωσης. Μικρή ή μεγάλη;
  • Η πίεση που ασκούμε στην επιφάνεια.
  • Η ποιότητα του λάστιχου.
  • Το υλικό που θα αποτυπωθεί (πχ χαρτί)

Η συνολική επιφάνεια αποτύπωσης. Μικρή ή μεγάλη;

Όταν η επιφάνει αποτύπωση είναι μικρή τα περιθώρεια κακής αποτύπωση είναι μικρότερα. Ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια της σφραγίδας τόσο πιο δύσκολο είναι να ασκήσουμε ισοδύναμη πίεση σε όλη την επιφάνεια.

Η πίεση που ασκούμε στην επιφάνεια.

Σε μία μεγάλη σφραγίδα πχ. 10×15 cm θα είναι δύσκολο να ασκήσουμε ταυτόχρονα ίση πίεση σε όλες τις πλευρές της σφραγίδας. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα κάποια πλευρά να μην πατηθεί σωστά και να φένεται ατύπωτη.

Η ποιότητα του λάστιχου.

Το λάστιχο θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και μαλακό. Οσο πιο μαλακό είναι τόσο πιο καλά θα αποσβέση της ανωμαλίες που πιθανόν να έχει η επιφάνει αποτύπωσης πχ. χαρτί.

Το υλικό που θα αποτυπωθεί.

Η επιφάνεια όπου θα αποτυπωθεί η σφραγίδα (πχ. χαρτί) παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα αποτύπωσης. Εαν το χαρτί είναι απορροφητικό οπως ένα χαρτί γραφής 80gr η ένας φάκελος λευκός απλός τότε η αποτύπωση είναι πιο καλή. Εαν όμως έχουμε ένα φάκελο Kraft τότε η επιφάνεια του μπορεί να μην είναι εξίσου απορροφητική και μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε το μελάνι σε ταχυστέγνωστο.

Συμπέρασμα

Η σφραγίδα έναντι εκτύπωσης είναι φθηνότερη. Μια σφραγίδα κοστίζει από 13 ευρώ (πχ Trodat 4910) ενώ για παράδειγμα μια εκτύπωση έγχρωμη σε 1000 τεμάχια 11x23cm φακέλους αλληλογραφίας κοστίζει περίπου 70 ευρώ.

Προσοχή όμως το αντίκτυπο που έχει στην εικόνα μας μια σφραγίδα αντί για εκτύπωση. Δεν θέλουμε να δείξουμε φθηνοί στα μάτια του τελικού αποδέκτη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό το “φθαρμένο” στυλ σφραγίδας μπορεί να λειτουργεί και θετικά  και σε συνδυασμό με το κόστος να αποτελεί μια έξυπνη ιδέα.